Šta je potrebno za otvaranje menjačnice?

Šta je potrebno za otvaranje menjačnice?

Ako ste se pitali šta je potrebno za otvaranje menjačnice, na pravom ste mestu, a samo da znate to nije tako jednostavan i lak posao. Najjednostanvije rečeno, morate da prođete dobru kontrolu da biste otvorili menjačnicu i da sa državom jako dobro sarađujete, naravno u poslovnom smislu.

To se navodi zbog toga što je potrebno prikupiti jako veliki broj dokumentacije kada otvarate menjačnicu. Na primer, pre svega treba da imate ugovor zaključen sa bankom, rešenje Agencije za privredne registre kada osnivate menjačnicu, zatim dokaz da koristite taj prostor, zatim lična dokumenta radnika, dokaz da vi kao vlasnik niste osuđivani, ali ni radnik, sertifikat da ste završili obuku u Narodnoj banci za obavljanje ovih poslova i dokaze o taksama.

Naravno ima tu još nekih sitnica kada koje su opšte i odnose se na osnivanje bilo koje posla. Kada naravno završite sa pribavljanjem dokumentacije, onda vas očekuje posao nabavke opreme sa kojom će vam rad u menjačnici biti dosta olakšan, kao i ostalih stvari koje su vam potrebne za otvaranje menjačnice.

oprema za menjacnice

Softver narodne banke

To je ono što će vam biti prvo potrebno i bez čega nećete moći da započnete posao. Softver je ono što se ne može nabaviti „sa strane“, već vam pripadnici Narodne banke instaliraju ovaj softver, a vi sa Narodnom bankom potpisujete Ugovor o instaliranju, korišćenju i održavanju softvera za obavljanje menjačkih poslova.

Naravno u tom ugovoru se navodi da vi softver možete koristiti samo za te poslove. Naravno pre instaliranja morate dostaviti Narodnoj banci Srbije dokaz o uplati naknade. U ugovoru se navode sve pojedinosti kada je reč o ovom softveru, te bi bilo dobro da ga pre potpisivanja dobro proučite. Posebno obratite pažnju na ovo jer je to jedna od najbitnijih stavki pri otvaranju menjačnice. 

Naravno tu se navodi i šta se događa ukoliko postoji neki problem sa softverom, kao i o kojim sve nepravilnostima, ali i pravilnostima treba da izvestite Narodnu banku Srbije. Ugovor sa Narodnom bankom se zaključuje na neodređeno vreme, a može se otkazati bilo kad. Ugovor važi od momenta potpisivanja.

Računar

Svu ostalu opremu nabavljate sami, o svom trošku i po sopstvenom izboru. Dakle, tu spada računar. Ono što se savetuje jeste činjenica da vam ne treba računar koji ima najbolje moguće funkcije, niti vam je potreban računar najnovije generacije.

Možete kupiti i polovan računar. Naravno, samo je važno da on dobro radi, da nema nekih bagova, da može duže da traje, da nije mnogo korišćen. Menjački poslovi su zaista jednostavni, tako da nema potrebe da vaš računar bude skup i najbolje marke.

štampač je potreban za otvaranje menjačnice

U ovom slučaju savetujemo da to bude malo bolji i nov štampač. Ipak je štampač taj koji svakodnevno i na neki način više radi o samog računara, te postoji mogućnost da se on pre pokvari.

Tako da bi u ovom slučaju trebalo da kupite nov štampač na kojem ćete  štampati kursne liste i izveštaje. Naravno biće vam potreban i papir za štampanje. Imajte u vidu da što bolji štampač izaberete, što novijeg datuma, to će vas i papiri za taj štampač više koštati.

Brojač novca

Brojač novca je takođe potreban u svakoj menjačnici. Jednostavno time ćete se ograditi od bilo koje moguće greške. Obično brojači novca mogu da koštaju od 150 do 200 evra. Naravno ima i onih skupljih, ali prosečna cena mašine za brojanje novca je 150 evra.

Uređaj za detektovanje lažnih novčanica

Detektor novca je izuzetno važan uređaj kada pričamo o opremi koja je potrebna za otvaranje menjačnice. Samim tim, odnosno posedovanjem ovog uređaja nikada sebe nećete dovesti u neku neprijatnu situaciju ili bilo šta slično. Postoje načini da vi i bez ovog uređaja proverite da li su novčanice lažne ili ne, ali ipak savetujemo da igrate na sigurnu kartu i kupite detektor za novac.

Blindirano staklo za zaštitu vaše menjačnice

Ovo je jedan od načina da se najbolje obezbedite. Dakle, morate da imate blindirano staklo kako biste zaštitili svoje radnike maksimalno i kako bi se oni, na kraju krajeva osećali sigurno. To staklo ne izgleda kao blindirano i možda niko neće ni primetiti, ali vi na taj način postižete potpunu zaštitu vase menjačnice.

Video nadzor i alarm

Za sve one koji uvek rade i „igraju“ na sigurno, zaista je potrebno i instaliranje alarma i video nadzora. Naime, nikada ne znate kada će neko nešto da pokuša, što nije baš ni tako retko, a ni neočekivano. Dakle, ovo je kao i blindirano staklo, jedna dodatna zaštita za vas, za vaš posao, ali pre svega za radnike koji rade tu.

Mi smo se potrudili da u ovom tekstu navedemo sve šta je potrebno za otvaranje menjačnice, a tiče se opreme, na vama ostaje da se odlučite da li je to pravi posao za vas.